home | contact

Homeopathische middelen

De natuur is de grootste bron van homeopathische middelen. Inmiddels zijn er zo’n 3000 verschillende homeopathische middelen ontwikkeld en beproeft.

De klassiek homeopaat kiest meestal 1 stof uit het dierenrijk, plantenrijk en de wereld van mineralen om het zelfgenezend vermogen van de zieke mens te prikkelen. Om het zelfgenezend vermogen snel en doeltreffend en met langdurig effect te prikkelen schrijft de klassiek homeopaat geen complexe homeopathische middelen voor.

Die complexe middelen zijn te koop bij de drogist en bevatten combinaties van meerdere homeopathische middelen in een zeer lage verdunning. Met een beetje geluk is er misschien 1 middel dat iets verandert aan de klachten, maar genezing brengt het niet. Dat kan ook niet omdat het niet de ziekte bij de bron aanpakt. Het blijft symptoombestrijding terwijl de klassiek homeopaat juist op zoek gaat naar de bron van de klachten.

De klassiek homeopaat schrijft voor vanuit het totaal van lichamelijke en psychische individuele kenmerken. Alleen wanneer die unieke kern van een individu geraakt wordt met het juiste homeopathisch middel kunnen klachten doeltreffend geraakt worden en verbeteren.

De werking van homeopatische middelen

Hahnemann ontdekte rond 1800 dat het inzetten van de ruwe stof veel bijwerkingen gaf. Om zijn behandelmethode verfijnder te laten werken ging Hahnemann de stoffen verdunnen. Bij toeval ontdekte hij dat een combinatie van verdunnen en schudden de bijwerkingen ophief terwijl de geneeskracht bleef bestaan. Hoe dit precies te verklaren is, is nog niet volledig duidelijk. Wel is inmiddels bekend dat water een drager van energie en een geheugen heeft en dat het schudden van het homeopatisch middel essentieel is voor de werking ervan. Door een homeopatisch middel in te nemen wordt de energie aan de rest van ons lichaam (dat voor 80% uit water bestaat) en ons energieveld door gegeven. Het spiegelt een andere energie waardoor ons zelfgenezend vermogen aan de slag gaat.

Gelukkig hoeft homeopathie niet bewezen te zijn voordat het werkt en je hoeft er ook niet in te geloven. Zieke babies en dieren genezen na toediening van een juist gekozen homeopatisch middel. De resultaten spreken voor zich.

Wereldwijd zijn er vele onderzoeken gepubliceerd naar de effectiviteit van homeopathie. Uit de meer dan 3000 studies blijkt dat er veel bewijs is voor de werking van een juist gekozen homeopatisch middel.